Roadmap

“We gaan BIMMEN” “Ja, wij BIMMEN ook” “eind van volgend jaar doen we Alles in BIM”

Dit klinkt mooi, maar houd dit nu voor jou in? Is het voor jou of jouw organisatie duidelijk wat jullie gaan doen met BIM en wanneer er wat wordt gedaan? Of voelt het nog als tasten in het duister en is BIM nog een black box?

BIM is een engelse term die staat voor Building Information Modelling. Maar hoe vertaal je BIM naar jouw project. Ligt daar de focus op het integrale gebouw (de afstemming), de juistheid van de informatie (Basis-ILS / BIMloket.nl) of juist het correct modelleren van een ontwerp?

BIM is een term die al in 1970 is geïntroduceerd. Het theoretische concept is toen al gedocumenteerd en de openstandaard voor BIM modellen, IFC, bestaat al sinds 1995. We kunnen dus niet helemaal zeggen dat BIM een nieuw fenomeen is. Wat wel nieuw aan BIM is, is dat er nu ruim voldoende kwalitatieve modellen zijn om ook echt van te bouwen.

  1. Bij het implementeren van BIM is het belangrijk om als eerst richting te bepalen, een visie/ waarom BIM op te stellen.
  2. De volgende stap is het concreet maken van de doelen.
  3. En deze doelen vervolgens koppelen aan een tijd/ planning.

Op deze manier is het voor iedereen in de organisatie duidelijk waarom er veranderd gaat worden, welke kant de organisatie op gaat, wat er gedaan gaat worden en wanneer wat gebeurd. Dit geeft voor de hele organisatie houvast.

Deze roadmap kan je dan intern delen in de organisatie. Ook kan dit een helder beeld geven aan externe partijen.

Onderstaand is een voorbeeld van Henselmans bouw en ontwikkeling

Het opstellen van een roadmap is onderdeel van ons BIM implementatie pakket. Middels dit implementatie pakket helpen wij organisaties om in een half jaar 5 jaar in de toekomst te stappen met BIM & informatie management.