Start met "why"

oké, zei de manager, je hebt gelijk. Wij moeten ook iets met BIM. We zien het in onze project uitvragen en onze onderaannemers werken er ook mee. Wij gaan ook BIMMEN! Vanaf eind van het jaar doen we alle projecten in BIM.

Mooi! Er is groen licht, witte rook of een handtekening onder een visiedocument en er kan gestart worden met de “implementatie van BIM” succes!

Gelukkig ben jij als BIM-manager/ enthousiasteling wel overtuigd van de voordelen van BIM, maar nu heb je de uitdaging om de hele organisatie net zo enthousiast te krijgen. En jouw collega’s moeten het niet alleen maar een goed idee vinden, ze moeten ook nog met de 3D/informatie modellen gaan werken.

Het implementeren van BIM is niet alleen het aanschaffen van nieuwe software, het uitwerken van nieuwe processen en het vertalen van 2D-output naar 3D- modeleisen. Het is vooral mensenwerk. En hoe krijg je iedereen aan boord van deze verandering. Jouw collega’s moeten iets nieuws gaan doen.

Niet iedereen zit altijd te wachten op verandering en iets nieuws. Het accepteren van verandering gaat veelal volgens de curve van Fisher.

  • Waarom moet ik met BIM werken, het gaat zo toch ook goed?
  • We bouwen al jaren op deze manier, waarom moet het nu opeens anders?
  • Iets nieuws? daar heb ik geen tijd voor!
  • Ik ben veel sneller met mijn oude manier, dat ken ik al!
  • Ik kan niet vertrouwen op die nieuwe manier van werken, hoe kan ik dan mijn kwaliteit borgen?

Allemaal legitieme argumenten die weerstand tegen verandering oproepen. En toch zal BIM de nieuwe werkmethode moeten worden. Hoe ga je hier mee om?

Waarom?

Het begint met het goed uit kunnen leggen, en op te schrijven van de WAAROM. Waarom is BIM iets voor jouw organisatie. Waarom is BIM iets van jouw afdeling. Waarom is BIM iets van jouw project. En Waarom is BIM iets voor jou als persoon in de organisatie.

Simon Sinek is de koning van de Waarom, neem daarom 8 minuten de tijd om deze uiteenzetting te bekijken.

Tijdens ons implementatie traject staan we uitgebreid stil bij het definiëren van het Waarom, Waarom is BIM echt iets voor jouw organisatie. En wat levert het jouw organisatie op.

We gaan hierbij uit van de kracht van de eigen organisatie en het eigen team. Veranderen omdat het moet vanuit externe invloeden, zonder eigen drive, levert geen blijvend resultaat.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *